Spożywanie oliwy z oliwek jest związane z obniżeniem ryzyka zgonu związanego z demencją w porównaniu do rzadkiego lub braku jej spożycia — niezależnie od ogólnej jakości diety — według badania finansowanego przez NIA. Wyniki, opublikowane w JAMA Network Open, sugerują, że wzór żywieniowy, który uwzględnia oliwę z oliwek, może wspierać zdrowie mózgu.
W niektórych wcześniejszych badaniach wykazano, że dieta śródziemnomorska, która kładzie nacisk na oliwę z oliwek, może pomóc w spowolnieniu spadku funkcji poznawczych. Jednak niewiele badań badało związek między spożyciem oliwy z oliwek a śmiertelnością związaną z demencją. Zespół kierowany przez naukowców z Harvardu postanowił zająć się tą luką.
Badacze przeanalizowali dane z Nurses’ Health Study oraz Health Professionals Follow-Up Study, dwóch dużych prospektywnych badań dorosłych Amerykanów. W tych badaniach czynniki stylu życia i historia medyczna były oceniane co dwa lata za pomocą wysyłanych ankiet. Od 1990 roku, a następnie co cztery lata, badacze monitorowali spożycie oliwy z oliwek poprzez pytania dotyczące gotowania i konsumpcji.
W bieżącym badaniu naukowcy analizowali dane z podzbioru 92 383 uczestników obserwowanych przez 28 lat, w tym 60 582 (65,6%) kobiet i 31 801 (34,4%) mężczyzn. Uczestników podzielono według częstotliwości spożycia oliwy z oliwek: nigdy lub mniej niż raz w miesiącu (grupa odniesienia); trochę oliwy z oliwek, zdefiniowanej jako większa od zera do mniej lub równo 4,5 grama dziennie; większej niż 4,5 grama dziennie do mniej lub równo 7 gramów dziennie; oraz większej niż 7 gramów dziennie.
Następnie badacze obliczyli, ile oliwy z oliwek uczestnicy spożywali przez okres 18 lat. Odkryli, że uczestnicy, którzy spożywali więcej oliwy z oliwek, mieli niższe ryzyko zgonu z powodu demencji. Zastąpienie oliwy z oliwek margaryną i majonezem było związane z niższym ryzykiem śmiertelności związanej z demencją, niezależnie od ogólnej jakości diety.
Po analizie danych badacze stwierdzili, że uczestnicy z najwyższym spożyciem oliwy z oliwek mieli niższe ryzyko zgonów związanych z demencją. Uczestnicy, którzy spożywali więcej niż 7 gramów dziennie oliwy z oliwek, mieli o 28% niższe ryzyko zgonu z powodu demencji w porównaniu do uczestników, którzy nigdy lub rzadko spożywali oliwę z oliwek. Spośród 37 649 zgonów, które zostały udokumentowane w badaniu, 4 571 uczestników zmarło z powodu demencji. Wyniki były spójne po dalszej korekcie dla APOE ε4, genetycznego czynnika ryzyka choroby Alzheimera.
Badanie ma pewne ograniczenia: zostało przeprowadzone wśród pracowników służby zdrowia z co najmniej dwuletnim wykształceniem wyższym, a uczestnicy byli głównie biali. Te czynniki mogą ograniczać uogólnienie wyników na szerszą populację. Przyszłe badania powinny obejmować bardziej zróżnicowanych uczestników pod względem społeczno-ekonomicznym i rasowym. Badanie nie różnicowało również rodzajów oliwy z oliwek. Niemniej jednak wyniki podkreślają, że dieta jest ważnym czynnikiem stylu życia, który zasługuje na dalsze badania jako strategia zapobiegania demencji.
Źródło:
https://www.nia.nih.gov/news/olive-oil-consumption-linked-lower-risk-dementia-related-death
https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2818362/